Drożdżowa baba z cukrem kokosowym

Napisał MMSlezak 1 komentarz
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : ciasta, na słodko

Zazwyczaj ciasto drożdżowe piekłam z dodatkiem cukru brązowego. Miałam też jedno nieudane podejście do ciasta drożdżowego bez dodatku cukru, a dokładnie z jedną jego łyżką, której użyłam do wspomagania wyrastania drożdży. Jednak placek bez dodatku cukru był suchy i twardy, mimo tego, że ilość pozostałych dodatków była nie zmieniona.

Ostatnim razem postanowiłam zatem użyć cukru - ale jego podobno zdrowszej odmiany - w postaci cukru kokosowego. Cukier ten zawsze dodaje wypiekom karmelowego koloru i lekkiego posmaku, nie inaczej było i tym razem.

Czytaj więcej

Krem z pomidorów z niespodzianką

Napisał MMSlezak brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : wytrawnie

W sobotę przed naszym wyjazdem do Czech postanowiłam zrobić dwa alternatywne obiady. Nasze dziewczyny ostatnio bywa, że mają swoje smaki i oczekiwania względem potraw, dlatego przygotowując jakąś nowość wolę mieć w odwodzi jakichś jedzeniowy pewnik. W sobotę zatem postanowiłam wypróbować wegetariańską, bo makaronowo-serową zapiekankę, a w wersji drugiej obiadu przygotować naleśniki.

Zapiekankę zrobiłam z przepisu Pascala Brodnickiego, z książeczki "Po prostu mi to ugotuj", która kiedyś nieco przypadkowo wylądowała w moich rękach, a którą to Koko wyszperał wśród innych kucharskich tomiszczy.

Czytaj więcej

Makrobiotyczne (wegańskie) placuszki

Napisał MMSlezak brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : wytrawnie

Przepis ten zaczerpnęłam z książki pt. "Makrobiotyka w polskiej kuchni" pani Stanisławy Olko. Na książkę natknęłam się w roku 2008 i od tego czasu pozostała ze mną w kuchni.

Placuszki z marchewką mogą stanowić wersję każdego z posiłków: wytrawnego śniadania, lekkiego wegańskiego obiadu, albo ciepłej kolacji.

Czytaj więcej