Ciasto czekoladowe bez cukru

Napisał MMSlezak brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : ciasta, na słodko

Ciasto czekoladowe robię dość regularnie, jednak wprowadziłam do tradycyjnego przepisu na brownie pewne modyfikacje.

Brownie z owocami i bez cukru po mojemu:

  • 200 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70%,
  • 3 jajka,
  • 135 g mąki - ja używam tortowej,
  • szczypta soli,
  • słoiczek domowych powideł ze śliwek lub świeże śliwki/świeże maliny.

Masło z czekoladę roztapiam w rondelku. Jajka (zółtka + białka) ubijam na puszystą masę, wlewam do nich czekoladową kąpiel (lekko przestudzoną) i dodaje mąkę. Wszystko mieszam nie za długo, do połączenia się składników.

Foremkę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, na dno kładę domowe przetwory śliwkowe lub świeże owoce (najbardziej lubimy maliny). Na owoce wylewam ciasto i całość zapiekam około 40 minut w 170 stopniach.

Takie ciacho jest mocno wilgotne i mocno czekoladowe. Jeżeli planujecie dodać kwaśne owoce, to oczywiście możecie ciasto dosłodzić. Ja jednak nigdy nie dodaje więcej niż 70/80 gramów cukru - brązowego.

Smacznego!
marta

Podziel się

Napisz komentarz

Capcha
Wprowadź kod obrazka

Kanał RSS z komentarzy dla tego posta