Makrobiotyczne (wegańskie) placuszki

Napisał MMSlezak brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : wytrawnie

Przepis ten zaczerpnęłam z książki pt. "Makrobiotyka w polskiej kuchni" pani Stanisławy Olko. Na książkę natknęłam się w roku 2008 i od tego czasu pozostała ze mną w kuchni.

Placuszki z marchewką mogą stanowić wersję każdego z posiłków: wytrawnego śniadania, lekkiego wegańskiego obiadu, albo ciepłej kolacji.

Ja do wykonania placków używam ekologicznego oleju do smażenia w wersji najłagodniejszej - z zarodków rzepaku, bio płatków owsianych i eko marchwi.

Placki owsiane z marchewką:

  • szklanka płatków owsianych,
  • szklanka wody,
  • marchewka,
  • cebula,
  • szczypta soli,
  • łyżka mąki pszennej.

Płatki owsiane zalewam wodą, marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i łączę z płatkami. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i sparzam wrzątkiem, żeby nieco złagodniała.
Cebulę, mąkę i sól dodaje do pozostałych składników i zostawiam na około dwie godziny, tak żeby masa zgęstniała i wchłonęła wodę.

Na rozgrzanym oleju układam uformowane łyżką placuszki.
Ich minusem jest to, że zaburzenie proporcji spowoduje, że placki będą się rozpadać w trakcie smażenia, ale że trening czyni mistrza 😊

Smacznego!
marta

Podziel się

Napisz komentarz

Capcha
Wprowadź kod obrazka

Kanał RSS z komentarzy dla tego posta