Makrobiotyczne (wegańskie) placuszki
Przepis ten zaczerpnęłam z książki pt. "Makrobiotyka w polskiej kuchni" pani Stanisławy Olko. Na książkę natknęłam się w roku 2008 i od tego czasu pozostała ze mną w kuchni.
Placuszki z marchewką mogą stanowić wersję każdego z posiłków: wytrawnego śniadania, lekkiego wegańskiego obiadu, albo ciepłej kolacji.
Ja do wykonania placków używam ekologicznego oleju do smażenia w wersji najłagodniejszej - z zarodków rzepaku, bio płatków owsianych i eko marchwi.
Placki owsiane z marchewką:
- szklanka płatków owsianych,
- szklanka wody,
- marchewka,
- cebula,
- szczypta soli,
- łyżka mąki pszennej.
Płatki owsiane zalewam wodą, marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i łączę z płatkami. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i sparzam wrzątkiem, żeby nieco złagodniała.
Cebulę, mąkę i sól dodaje do pozostałych składników i zostawiam na około dwie godziny, tak żeby masa zgęstniała i wchłonęła wodę.
Na rozgrzanym oleju układam uformowane łyżką placuszki.
Ich minusem jest to, że zaburzenie proporcji spowoduje, że placki będą się rozpadać w trakcie smażenia, ale że trening czyni mistrza 😊
Smacznego!
marta