Czekoladowa babeczka z niespodzianką

Napisał MMSlezak brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : ciasteczka, na słodko

We wtorek Kostka miała imieniny, postanowiłam na szybko stworzyć jakowyś imieninowy deser.

W trakcie niedawnego wyjazdu do Czech, w jednej z knajpek, w których jedliśmy obiad, w baro-restauracji z silnym naciskiem na produkty eko i bio dziewczyny zjadły na deser niewielkie ciastka czekoladowe z płynnym środkiem i właśnie one stały się dla mnie inspiracją do stworzenia imieninowego deseru.

Upiekłam 8 muffinek z płynnym środkiem, w sylikonowych foremkach, a potrzebowałam do ich upieczenia:

  • 2 tabliczki 100 gramowe gorzkiej czekolady (dodałam taką polskiej, krakowskiej marki o zawartości 70% kakao - bez tłuszczu palmowego),
  • 8 łyżek cukru kokosowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 jajka,
  • 100 g masła,
  • szczyptę soli,
  • masło do wysmarowania foremek.

Piekarnik z funkcją do pieczenia ciast (termoobieg+para) nagrzałam do 200 stopni Celsjusza.
Jajka z cukrem i solą rozprowadziłam na jednolita masę trzepaczką rózgową. Masło rozpuściłam z czekoladą. Do masy jajeczno-cukrowej dodałam mąkę i delikatnie wmieszałam. Potem wlałam lekko przestudzoną masę maślano-czekoladową.

Foremki do muffinek wysmarowałam masłem i wlałam do nich masę. Piekłam 8 minut. Potem po odczekaniu kilku minut delikatnie wysunęłam babeczki z foremek, odwracając je pupą do góry.

muffiny

Całość udekorowałam malinową bitą śmietaną, która powstała z ubicia śmietanki kremówki z domowym sokiem malinowym. Wnętrze babeczek było płynne i malowniczo rozpływało się na talerzykach w obłokach malinowego puchu :)

muffiny

Smacznego!
marta

Podziel się

Napisz komentarz

Capcha
Wprowadź kod obrazka

Kanał RSS z komentarzy dla tego posta