Lemoniada arbuzowa
W fali upałów opracowaliśmy jeszcze jeden przepis na lemoniadę, która tak jak i ta rooibosowa podbiła podniebienie mojej młodszej córki :)
Lemoniadę arbuzową zrobiłam z jednego arbuza (około 1,5 kilogramowego).
Lemoniada arbuzowa
- miąższ z arbuza,
- 3 łyżeczki cukru brązowego,
- 100 ml wrzątku,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- woda gazowana,
- lód kruszony.
Arbuza wydrążyłam, a miąższ wraz z sokiem cytrynowym zmiksowałam w nadstawce robota kuchennego do robienia smoothie. Dzięki tej operacji nie musiałam nawet wyzbywać się pestek. Wrzątkiem zalałam cukier i tak przygotowany syrop połączyłam z arbuzem. Taką mazio-miksturę przełożyłam do dzbanka i dopełniłam wodą gazowaną, a przed podaniem wkruszyłam lód, do którego mam słabość od czasu fascynacji kultowym filmem "Nagi instynkt", ale nigdy nie udało mi się nabyć szpikulca, więc korzystam z gotowych torebek do lodu kruszonego ;)
Smacznego!
marta