Lemoniada arbuzowa

Napisał MMSlezak brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : do picia

W fali upałów opracowaliśmy jeszcze jeden przepis na lemoniadę, która tak jak i ta rooibosowa podbiła podniebienie mojej młodszej córki :)

Lemoniadę arbuzową zrobiłam z jednego arbuza (około 1,5 kilogramowego).

Lemoniada arbuzowa

  • miąższ z arbuza,
  • 3 łyżeczki cukru brązowego,
  • 100 ml wrzątku,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • woda gazowana,
  • lód kruszony.

Arbuza wydrążyłam, a miąższ wraz z sokiem cytrynowym zmiksowałam w nadstawce robota kuchennego do robienia smoothie. Dzięki tej operacji nie musiałam nawet wyzbywać się pestek. Wrzątkiem zalałam cukier i tak przygotowany syrop połączyłam z arbuzem. Taką mazio-miksturę przełożyłam do dzbanka i dopełniłam wodą gazowaną, a przed podaniem wkruszyłam lód, do którego mam słabość od czasu fascynacji kultowym filmem "Nagi instynkt", ale nigdy nie udało mi się nabyć szpikulca, więc korzystam z gotowych torebek do lodu kruszonego ;)

Smacznego!
marta

Podziel się

Napisz komentarz

Capcha
Wprowadź kod obrazka

Kanał RSS z komentarzy dla tego posta