Cytrynowe muffiny z cukrem kokosowym

Napisał MMSlezak brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : na słodko, ciasteczka

Chyba większość z nas lubi coś słodkiego, nie inaczej jest u nas w domu. Dlatego staram się, żeby słodkości które pojawiają się na naszym stole były możliwie najzdrowsze. Zastąpienie cukru trzcinowego cukrem kokosowym (nazywanego też cukrem palmowym) nieco zmieniło "tradycyjne muffiny cytrynowe" w ciemniejsze babeczki o lekko karmelowym posmaku.

Muffiny cytrynowe z cukrem kokosowym

  • 600 g mąki pszennej,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g cukru kokosowego,
  • dwie szczypty soli,
  • skórka starta z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część),
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • opakowanie (ok. 20g) bio skórki cytrynowej,
  • 4 jajka,
  • 500 ml jogurtu kefiru bez mleka w proszku,
  • 250 g masła roztopionego - sklarowanego.

surowe ciasto

Suche składniki wymieszałam w jednej misce, mokre w drugiej. Jajka rozprowadziłam w kefirowo-maślanej miksturze za pomocą widelca (można też użyć trzepaczki rózgowej lub łyżki). Następnie suche składniki wsypałam do mokrych i wszystko wymieszałam, przy czym ciasto ma mieć lekko grudkowatą konstystencję (podobnie jak to na naleśniki w amerykańskim stylu).

Proponowana ilość składników wystarcza na upieczenie dwóch blach muffinek, czyli około 40 sztuk :)

P.S. Dziewczyny się zajadały, zresztą ja sama spałaszowałam jeszcze gorące dwie babeczki.
A właśnie - one na gorąco, do kawy jako słodkie "skromne" śniadanie też wypadają znakomicie :D

Smacznego!
marta

surowe ciasto

Podziel się

Napisz komentarz

Capcha
Wprowadź kod obrazka

Kanał RSS z komentarzy dla tego posta