Dynia makaronowa

Napisał MMSlezak brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : wytrawnie

Wyhodowana w przydomowym warzywniku, upieczona, nafaszerowana i voila.

FASZEROWANA DYNIA MAKARONOWA, a WŁAŚCIWIE MAKARON Z DYNI Z FARSZEM W NATURALNYCH MISECZKACH:

  • dynia makaronowa,
  • dwa filety z kurczaka,
  • dwie cebule,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pomidory w puszce,
  • kawałek sera typu cheddar,
  • dwie łyżeczki curry,
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Dynię przekrawamy, wydrążamy gniazdo nasienne, posypujemy solą, pieprzem do smaku, polewamy olejem i zapiekamy około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Ja wybrałam funkcję pieczenia góra-dół.
Farsz zapieczonej dyni wyciągam widelcem, tak żeby w naturalnych miseczkach ze skóry dyni uformował się makaron dyniowy.
Pierś z kurczaka myję, osuszam, kroję w kostkę. Cebulę kroję w piórka, czosnek rozgniatam i drobno siekam. Na rozgrzanym oleju podsmażam czosnek i szklę cebulę, a następnie dodaję kurczaka. Całość doprawiam solą, curry i zmiażdżonym w moździerzu kminem rzymskim. Do warzyw, mięsa i przypraw dodaję puszkę pomidorów i powoli podsmażam całość, tak żeby pomidory odparowały. Następnie tak przygotowany farsz wykładam na dyniowym makaronie.
Na wierzch ścieram ser - ilość wedle uznania i preferencji. Całość zapiekam około kwadransa i serwuję.

Palce lizać!
marta

Podziel się

Napisz komentarz

Jaka jest druga litera w słowie iwigoi ?

Kanał RSS z komentarzy dla tego posta