Makaron z sosem śmietanowo-serowym i brokułami
Makaron z sosem śmietanowo-serowym i brokułami stał się odpoczynkiem po świąteczno-noworocznych daniach :)
Użyłam dużego makaronu fussili z linii Deluxe sprzedawanej w Lidlu.
Makaron z sosem śmietanowo-serowym:
- makaron fussili,
- 400 ml śmietanki kremowej,
- 100/200 g tartego sera pergamino (ser typu parmezan),
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- gałka muszkatołowa, sól,
- orzechy w włoskie.
Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, potem dorzuciłem drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę podsmażałam.
Potem wlałam śmietankę i starłam trochę gałki muszkatołowej. Dodałam ser (ilość zależy od tego jaki efekt chcecie uzyskać - czy sos ma być rzadszy czy gęsty i ściśle oklejać makaron). Ja dodałam 100 gramów tartego sera pergamino i całość zagotowałam i doprawiłam do smaku solą.
W osobnym garnku przez cztery minuty gotowałam brokuły.
Ugotowany al dente, odlany makaron, brokuły i sos śmietanowo-serowy wymieszałam razem i wyłożyłam na talerze. Na koniec każdą z porcji posypałam podprażonymi chwilę wcześniej orzechami włoskimi.
Smacznego!
marta