Makaron z sosem śmietanowo-serowym i brokułami

Napisał MMSlezak brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : wytrawnie

Makaron z sosem śmietanowo-serowym i brokułami stał się odpoczynkiem po świąteczno-noworocznych daniach :)

Użyłam dużego makaronu fussili z linii Deluxe sprzedawanej w Lidlu.

Makaron z sosem śmietanowo-serowym:

  • makaron fussili,
  • 400 ml śmietanki kremowej,
  • 100/200 g tartego sera pergamino (ser typu parmezan),
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • gałka muszkatołowa, sól,
  • orzechy w włoskie.

Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, potem dorzuciłem drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę podsmażałam. Potem wlałam śmietankę i starłam trochę gałki muszkatołowej. Dodałam ser (ilość zależy od tego jaki efekt chcecie uzyskać - czy sos ma być rzadszy czy gęsty i ściśle oklejać makaron). Ja dodałam 100 gramów tartego sera pergamino i całość zagotowałam i doprawiłam do smaku solą.
W osobnym garnku przez cztery minuty gotowałam brokuły.
Ugotowany al dente, odlany makaron, brokuły i sos śmietanowo-serowy wymieszałam razem i wyłożyłam na talerze. Na koniec każdą z porcji posypałam podprażonymi chwilę wcześniej orzechami włoskimi.

Smacznego!
marta

Podziel się

Napisz komentarz

Capcha
Wprowadź kod obrazka

Kanał RSS z komentarzy dla tego posta