Kasza jaglana z orzechami i miodem

Napisał MMSlezak brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : na słodko, śniadanie

Przepis na to ciepłe śniadanie opracowałam wspólnie z doradczynią Ajurwedyjską, psychologiem i właścicielką jednej z krakowskich szkół jogi.

Miałam wówczas częste problemy z gardłem itp.i szukałam rozwiązania ze staroindyjskiej medycynie naturalnej. Zresztą dawna medycyna japońska i indyjska fascynują mnie już od dawna. Według tej drugiej jestem typem doszy pity połączonej z kaphą i jako taka mam skłonność do stanów zapalnych i ognistego usposobienie.
Chodziło o to, żeby śniadanie było pożywne, ale maksymalnie odżywcze i jeszcze miało działanie wzmacniające i przeciwzapalne.

Kasza jaglana z orzechami i miodem (porcja dla dwóch osób, lub duża porcja dla jednej osoby):

  • kubek wody,
  • szczypta kurkumy, cynamonu, suszonego imbiru, soli,
  • garść rodzynek, orzechów włoskich, słonecznika,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • łyżeczka klarownego masła,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka soku cytrynowego.

Wodę zagotowuję w garnuszku, do gotującej wrzucam szczyptę kurkumy (ostrożnie z nią, bo zaostrza potrawę) potem dodaję kaszę jaglaną. Wrzucam szczyptę imbiru (ponownie ostrożnie). Wsypuję płatki owsiane, dodaję szczyptę cynamonu, słonecznik, szczyptę soli, rodzynki, orzechy włoskie, sok cytrynowy i masło klarowane. Na wolnym ogniu gotuję do czasu wchłonięcia całej wody.
Do gotowej kaszy dodaję miód, mieszam i wykładam do miseczek.

P.S. To jest fajne rozgrzewające śniadanie na pory jesienno-zimowe. W okresie lata i upałów jest zbyt "gorące".

Smacznego!
marta

Podziel się

Napisz komentarz

Capcha
Wprowadź kod obrazka

Kanał RSS z komentarzy dla tego posta