Kasza jaglana z orzechami i miodem
Przepis na to ciepłe śniadanie opracowałam wspólnie z doradczynią Ajurwedyjską, psychologiem i właścicielką jednej z krakowskich szkół jogi.
Miałam wówczas częste problemy z gardłem itp.i szukałam rozwiązania ze staroindyjskiej medycynie naturalnej.
Zresztą dawna medycyna japońska i indyjska fascynują mnie już od dawna.
Według tej drugiej jestem typem doszy pity połączonej z kaphą i jako taka mam skłonność do stanów zapalnych i ognistego usposobienie.
Chodziło o to, żeby śniadanie było pożywne, ale maksymalnie odżywcze i jeszcze miało działanie wzmacniające i przeciwzapalne.
Kasza jaglana z orzechami i miodem (porcja dla dwóch osób, lub duża porcja dla jednej osoby):
- kubek wody,
- szczypta kurkumy, cynamonu, suszonego imbiru, soli,
- garść rodzynek, orzechów włoskich, słonecznika,
- 3 łyżki kaszy jaglanej,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżeczka klarownego masła,
- łyżka miodu,
- łyżeczka soku cytrynowego.
Wodę zagotowuję w garnuszku, do gotującej wrzucam szczyptę kurkumy (ostrożnie z nią, bo zaostrza potrawę) potem dodaję kaszę jaglaną. Wrzucam szczyptę imbiru (ponownie ostrożnie). Wsypuję płatki owsiane, dodaję szczyptę cynamonu, słonecznik, szczyptę soli, rodzynki, orzechy włoskie, sok cytrynowy i masło klarowane. Na wolnym ogniu gotuję do czasu wchłonięcia całej wody.
Do gotowej kaszy dodaję miód, mieszam i wykładam do miseczek.
P.S. To jest fajne rozgrzewające śniadanie na pory jesienno-zimowe. W okresie lata i upałów jest zbyt "gorące".
Smacznego!
marta